ממונה אנרגיה
מיומנויות רכות הדרושות ממנהל משאבי האנרגיה בארגון
כתבו: עופר קרן, יונת שורץ – קרן אנרגיה
יעילות האנרגיה וחיסכון במשאבים הופכים בשנים האחרונות להיות יותר ויותר רלוונטית עבור ארגונים, חברות נדל"ן, פקידי ממשלה, אנשי חינוך ובעלי עסקים. במטרה להקטין את עלויות האנרגיה מחפשים הארגונים בעלי מקצוע בעלי הכשרה הולמת (בדרך כלל ממקצועות ההנדסה, הכלכלה ומדעי הסביבה).
במסמך זה נתייחס למיומנויות המגוונות הנדרשות מבעל התפקיד. בנוסף לידע הטכני והמקצועי נדרש ממונה האנרגיה לתקשר את היתרונות של ההתייעלות האנרגטית למשתמשי הקצה, לעובדים בארגון, וללקוחות שלעתים קרובות אינם בקיאים בטכנולוגיה המוצעת ואינם מודעים ליתרונות הגלומות בשינוי ההתנהגותי.
תקשורת יעילה היא רק אחד מהכישורים "הרכים" הרבים הנדרשים מבעל התפקיד. כאשר מנהל כוח אדם מגייס מנהל משאבי אנרגיה הוא מחפש אדם בעל מקבץ של מיומנויות שיוכל לבצע שינוי בתרבות הצריכה של הארגון. בכדי שמנהל משאבי האנרגיה יצליח בעבודה זו, עליו לבנות יחסי עבודה אפקטיביים עם מנהלים אחרים בארגון, לקוחות וספקים.
להלן מוצגות 10מיומנויות רכות אותן יחפש מנהל משאבי האנוש עבור מנהל משאבי האנרגיה בארגונו:
- מוסר עבודה: מעסיקים זקוקים לאנשי מקצוע שיש להם מספיק מוטיבציה לבצע שינוי מהותי בארגון. עובדים שמסוגלים לנתח לעומק את הנתונים אך גם מסוגלים לייצר תוצר מיידי. המעסיק זקוק לעובד נאמן המגיע יום יום לעבודתו חדור מטרה ודרך.
- גישה חיובית : המעסיקים מעוניינים להציג את החברה כבעלת תכנון לטווח ארוך ובעלת תפיסת עולם אופטימית. החברה מעוניינת לשדר "תנודות חיוביות", לשדר לעובדים וללקוחות מסר של הצלחה. מנהל משאבי האנרגיה חייב להאמין כי אכן השינוי אפשרי. רק כך יוכל לשדר את אותה נימה חיובית שאותה מחפש המעסיק.
- יכולות ניהול זמן: מנהל משאבי האנרגיה נדרש להיות בעל יכולות של ביצוע מספר משימות במקביל Multi- tasking. חובתו של המנהל לדעת כיצד לתעדף נכון את המשימות. החברות רוצות מנהלים מאורגנים היטב, שמנצלים את זמנם בתבונה. חשוב לדעת לתעדף עבודות בהתאם לתקציב, לוחות הזמנים של הארגון ולקחת בחשבון גם את עונות השנה, החופשות שנתיות והעונתיות בארגון ועוד.
- מיומנות גבוהה בפתרון בעיות: פתרון בעיות כרוך תמיד בקבלת החלטות. כישורי קבלת החלטות חשובים במיוחד כשמדובר בתפקיד ניהול האנרגיה. מעסיקים צפויים להעסיק ולקדם אנשי מקצוע שמציגים את היכולת לפתור בעיות באופן יצירתי ויעיל.
- שחקן קבוצתי: חברות רבות שמות דגש מהותי על היכולת לעבוד בקבוצה. מעסיקים מסתכלים על כישורי המועמדים כדי להעריך מי יוכל בעתיד לקדם את הארגון תוך השתלבות בעבודת צוות. מנהיגות היא היכולת להוביל קבוצה ולשמש בו בזמן שחקן מפתח. כך למשל בארץ נמצא יתרון מהותי לבעלי ניסיון בתפקידי פיקוד והדרכה בשרותי הביטחון ובתנועות הנוער.
- גמישות והתאמה לסביבה משתנה: הארגון משתנה כל הזמן ועל בעל המקצוע להוכיח יכולת הסתגלות לשינויים בארגון. שוק האנרגיה מתחדש כל הזמן ויש צורך להתעדכן וללמוד כל הזמן. אנחנו נמצאים במשק תחרותי, הדורש מהמנהל להסתגל למצבים חדשים ולשינויים תכופים. מנהלים בארגון חייבים לדעת שאנשי האנרגיה שלהם פתוחים לרעיונות חדשים, מסוגלים לאמץ שינוי ולהוביל מהלכים גם כאשר הארגון במצוקה. עליהם להתעדכן ולהיות up to date בתחומים השונים. הדבר כרוך ברצון ללמידה ולהתחדשות.
- תשוקה: מעסיקים רוצים לאתר אנשים שאוהבים את התעשייה ומאמינים ביכולות ובכישרונות שלהם. ההתלהבות של בעלי המקצוע החדשים חייבת להיות מורגשת כבר בכתיבת קורות החיים. ארגונים די עייפים מהסגנון החוזר על עצמו. חברות מייחסות ערך גבוה ושמות דגש מהותי על חדשנות.
- יכולת לפירוק חסמים: מנהל משאבי האנרגיה באירגון נדרש למעשה להנחיל שינוי בארגון. במקרים רבים הדבר גורם להתנגדויות, בעיקר כי אנשים אינם אוהבים שינויים. דרך העבודה אליה הורגלו נוחה להם בדרך כלל, וכעת עליהם לפעול אחרת. אל לו למנהל להתייאש מאותן אמירות שליליות. עליו לראות כל אחת מהן כהזדמנות המונחת לפניו. כשיצליח לנתח את מקור ההתנגדות, יוכל למנף אותה לטובת שיפור תהליכי החיסכון באירגון.
- יכולת לעבודה עם בעלי מקצוע שונים: תהליך ההתייעלות האנרגטית הוא תהליך "חוצה ארגון". מנהל משאבי האנרגיה צריך להיות גמיש ולדעת לתקשר את הנושא מול העובדים הבכירים בשדרת הניהול, כמו גם מול אחרון העובדים הזוטרים. הרקע והסגנון שונים בדרך כלל ברמות השונות ולכן יכולתו של מנהל משאבי האנרגיה להתמודד עם העובדים ברמות השונות ובסגנונות העבודה השונים היא קריטית להצלחת תהליך השינוי והטמעתו לאורך זמן.
- יחסי אנוש מעולים: מנהל משאבי האנרגיה הוא בדרך כלל עובד בכיר יחסית בארגון, אם כי לאו דווקא בין התפקידים הבכירים ביותר. כדי לבצע את השינוי בצורה יעילה עליו להיות מסוגל להוביל את התהליך בעזרת הערכה, פירגון, מקצועיות, חביבות, נועם, ואפילו חיוך. לא ניתן להטמיע שינוי רק באמצעות הנחיות ואמצעים טכנולוגיים. לפיכך עובד מוערך, בעל ידע מקצועי ויחסי אנוש מעולים – יהיה זה שיצליח לבצע תפקיד מורכב וחשוב זה של מנהל משאבי האנרגיה.
חשוב להדגיש כבר בקורות החיים את היכולת להתמודד עם "המיומנויות הרכות" שמוצגות כאן. מקבלי ההחלטות מבינים שההצלחה בעבודה קשורה ליכולות הטכניות של העובד, אך כדי שהעובד יוכל לפתח קריירה בארגון הוא צריך להוכיח מיומנויות רכות ורחבות הרבה יותר. אמנם מנהלי האנרגיה חייבים להיות מקצוענים בתחומי האנרגיה ולקבל הכשרה מקצועית, אך בסופו של יום יבחר הארגון לתפקיד את בעל המקצוע שיציג מגוון רחב של מיומנויות רכות, בנוסף למיומנויות הטכניות, ההנדסיות והסביבתיות.
(הכתבה מתבססת על ידיעה מאת : מתיו כהן)