חימום דירה בחורף
כיצד נחמם את הדירה בחורף הקרוב?
כתבו: עופר קרן, יונת שורץ– קרן ידע אנרגיה
החורף מתקרב, ומביא איתו את הגשם המבורך, הקור, ואת הצורך בחימום.
כאשר הבית מחומם, נעים לנו לשהות בו, וההרגשה טובה. אבל חימום הבית הוא הוא לא רק מותרות שנועדו לשיפור ההרגשה שלנו. במידה ויש בבית ילדים, קשישים, או חולים – אנחנו חייבים לחמם את הבית.
כשכל המחירים מסביב עולים, עולים גם מחירי האנרגיה. אז כמה זה בכלל עולה? איך נשרוד את ההוצאה הגדולה? האם יש לנו דרך לשלם פחות? או שזו גזירה, ואין מה לעשות?
אז זהו, שיש מה לעשות!
כמה זה עולה לנו? כדאי מאד שנדע כמה אנחנו משלמים, כמה שילמנו בשנה שעברה. האם יש לנו מושג? לרובנו אין. אם אנחנו מחממים בחשמל, אנחנו ממליצים לקחת את חשבונות החשמל של השנה שעברה, ולבדוק כמה שילמנו בחודשי החורף.
בדרך כלל מדובר בתוספת של כ 250-350 ש"ח לחודש לחימום דירה של 100 מטר מרובע באזור מישור החוף והשפלה. אם הדירה בגודל של 200 מטר, כמובן שנכפיל את הסכום, ואם הדירה באזור קר הרבה יותר כמו ירושלים, ואזורי ההר, גם שם מדובר על הכפלת ההוצאה, יחסית למישור החוף.
מה שלום השכנים? כדאי לבדוק עם השכנים כמה הם משלמים על חימום הדירה. נשתדל לבחור שכנים שיש להם שטח דירה דומה לשלנו, עם מספר נפשות דומה. בצורה כזו נוכל לחשוב יחד איתם איך אפשר להשתפר ולחסוך. אם הם מוציאים הרבה פחות מאיתנו– נלמד מהם. ואם אנחנו מוציאים הרבה פחות – נוכל אנחנו להציע להם דרכים לחיסכון.
אז מה עושים?
מסתבר שיש הרבה פעולות שאנחנו יכולים לעשות, כדי לצמצם את הוצאות החימום שלנו כבר בחורף הקרוב. חשבון החשמל הוא בידיים שלנו!
• לחמם את הבית עם מזגן. מסתבר שהמזגן הוא האמצעי החסכוני ביותר לחימום הבית. כל פתרון אחר עולה יותר. רדיאטור, קונווקטור, תנור סליל, ועוד תנורים דומים – כולם צורכים יותר חשמל וחלקם גם מסוכנים לשימוש.
• לכוון את המעלות בשלט של המזגן על טמפרטורה נמוכה יחסית. מומלץ בין 21-23 מעלות. אין צורך להסתובב בבית בחורף בחולצת טריקו. בחורף נתלבש בהתאם, ונחמם את הבית בצורה סבירה. חשוב לדעת: כל תוספת של מעלה אחת – מוסיפה עוד כ 5% בעלויות.
• ניקוי הפילטרים (מסננים) במזגן – חשוב לנקות את הפילטרים לפחות 3-4 פעמים בשנה. קל מאד להוציא אותם, לשטוף אותם בעדינות, ולהחזיר אותם למקום. אבק שנשאר על המסננים מעלה את הוצאות החשמל, פוגע ביכולת של המסננים לנקות לנו את האוויר בחדר, ומעמיס על המנוע. מדובר בפעולה שלוקחת מספר דקות – אז כדאי מאד לא לשכוח ולא להזניח.
• לחמם שטח קטן יותר – לא כדאי לחמם את כל הבית. כדאי מאד לרכז את המשפחה בחדר אחד, למשל חדר משפחה, וכך לחמם חדר אחד, במקום דירה שלמה.
• לכבות את המזגן – חשוב מאד לזכור לכבות את המזגן כשאנחנו יוצאים, גם אם זה למספר דקות. המזגן מחמם את החדר מהר יחסית, ואם נשאיר אותו דלוק – חשבון החשמל יגדל.
• לסגור דלתות – כדי שלא נחמם חדרים שאנחנו לא נמצאים בהם, חשוב מאד לסגור כמה שיותר דלתות. חשוב במיוחד לסגור את הדלתות של חדרי האמבטיה (שירותים / מקלחת). בבתים רבים יש חלון קטן שנשאר פתוח בחדרים אלו, ואם חייבים להשאיר אותו פתוח לצורך אוורור, חשוב לזכור תמיד לסגור בחדרים אלו את הדלתות.
• לסגור חלונות – חשוב מאד לסגור את כל החלונות בבית, בשעות בהם עובד המזגן. כל סדק ורווח מתחת לדלת במעטפת האזור המאוקלם גורר הוצאות גדולות ומיותרות. אם במקרה יש חלון שבור או חלון שלא נסגר טוב– חייבים לתקן אותו לפני שיתחיל החורף.
• וילונות – מאד כדאי להיעזר בווילונות למניעת כניסה של קור מבחוץ ו"בריחת"החום מהבית. בחלק מהדירות אפשר גם להשתמש בווילון להקטין את השטח המחומם. אם יש אפשרות כזו – כדאי לעשות זאת כבר מחר.
• תריסים – סגירה של התריסים מוסיפה עוד שכבה שמבודדת את הדירה מהקור בחוץ.
• בידוד – במיוחד בבתים פרטיים כדאי לבודד את הגג. הדבר חשוב גם לחורף וגם לקיץ, כך שההשקעה כדאית.
• האוויר מתייבש – הוסיפו לחות. הרבה אנשים מתלוננים שהחימום במזגן מייבש את האוויר. עובדה זו נכונה, אך האוויר מתייבש בכל סוג של חימום. כדי להתגבר על זה נוכל להרטיב מגבת קטנה, ולהניח אותה בחדר שאותו אנחנו מחממים. אפשר גם לתלות את הכביסה לייבוש באותו חדר, וכך האוויר נשאר לח, וחסכנו גם את הצורך בהפעלת המייבש!
ניתן לרכוש מכשיר אדים בפחות ממאה שקל נחזיר לבית את הלחות הדרושה.
ומה לגבי תנורים אחרים שלא עובדים על חשמל?
• לא כדאי לחמם את הבית בתנורי נפט / סולר / גז / עץ. השימוש בתנורים האלה הוא מאד יקר. מדובר על עלות הפעלה בטווח של לפחות 1,000-3,000 ₪ לחודש, תלוי בגודל הדירה ובמיקומה – בין 4,000-12,000 לעונה! אם כבר יש לנו בבית תנור כזה, כדאי להשתמש בו רק כאשר יש יום קר במיוחד, והמזגן לא מספיק. תנורים אלו נחשבים אמנם כמפנקים, אבל כדאי לזכור שמדובר בפינוק מאד יקר.
• כאשר מחממים בתנורים שיש בהם שריפה, כמו אלו שהוזכרנו כעת, חייבים לספק אויר טרי לבית, התנורים יונקים אויר מחלל הבית. יניקת אויר גורמת להכנסת אויר קר הביתה פעילות שמוסיפה על עומס הקור איתו התנור צריך להתמודד וחשבונות אנרגיה איתם אנחנו צריכים להתמודד. כאשר השריפה בתנור לא מושלמת, יש סכנה של חדירת גז Co ותוצרים רעילים יותר לתוך שטח הדירה.
ראינו אם כן, שיש לנו המון מה לעשות כדי להקטין את חשבון החשמל . כדאי שנחליט לעצור את סדר היום העמוס ולהחליט כיצד נחמם את הבית. כך נהיה מוכנים לקבל את הגשם, הרוח והקור. במידה והוצאות החימום של הדירה עברו את מחסום הרבבה – 10,000 ₪ לעונה מומלץ לזמן בעל מקצוע כדי לאמץ אסטרטגיה חדשה.
בעבר נהגנו לבדוק האם הדשא של השכן ירוק יותר השנה חשוב לבדוק שחשבון החשמל של השכן יהיה גדול יותר. צרכנים יעילים מוזמנים לשלוח מייל לקרן אנרגיה ולקבל מגנט של צרכן אנרגיה יעיל.
באתר משרד האנרגיה הותקן מחשבון שמציג את עלויות חימום הדירה.
נשמח לעמוד לרשותכם בכל שאלה, הצעה או בקשה – צוות קרן ידע אנרגיה.